/
Välkomna till höstnumret av FokusKina 2024!
/ Redaktörens sida / FokusKinas tidskrift

Välkomna till höstnumret av FokusKina 2024!

Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten och i takt med Kinas ökade betydelse i världsekonomin så har landets klimat- och trafikval allt större betydelse. Trots att behovet av samarbete aldrig varit större höjs tullarna och tonläget i kontakterna mellan Kina och Europa samt USA. I sin artikel om Kinas miljö- och trafikpolitik ger Lars Hansson en initierad genomgång av många av de utmaningar som Kina står inför vad avser miljön, och han sätter in frågor som kolkraftens betydelse i Kina i ett analytiskt sammanhang och gör en del tänkvärda jämförelser med Europa. Han lyfter också fram områden som förnybar energi, elektriska bilar och skogsplantering där Kina gjort stora framsteg de senaste åren.

Ingemar Ottosson låter oss möta Hai Rui, sinnebilden för den rättrådige konfucianske administratören, som under 1500-talet var ömsom i nåd och onåd för sin kritik av orättvisor och korruption. En tidig visselblåsare som även i modern tid orsakat politiska tolkningar och kontroverser. Kanske kan också Ingrid Widiartos novell – Toghrak – tjäna som en visselblåsning om den uiguriska kulturen i Kina, där det gamla trädet står för uthållighet och kontinuitet. I numrets talesätt funderas kring hur länge en sanning kan bestå.

Christina och jag delar sedan lång tid på redaktörsuppdraget och i detta nummer skriver jag bland annat om en utställning om den tidiga historien på Hongkongs historiska museum som handlade om Henans centrala roll i den tidiga statsbyggnaden i Kina. För mig har alltid Shangbronserna varit själva sinnebilden för den tidiga kinesiska högkulturen och att få dem satta i ett sammanhang ger nya perspektiv på den kinesiska historien. Nya infallsvinklar gav också besöken i de två palatsmuseerna i Hongkong och Chiayi, Taiwan. Det rikskinesiska är fortfarande dominerande men det finns också en antydan till en lokal berättelse.

Den klassiska kinesiska keramiken har en lång och ärorik tradition, och man måste beundra försöken till nyskapande skulptural keramik från Jingdezhen som uppvisas på Kinesiska kulturcentret, även om det för mig i skönhet aldrig kan mäta sig med t.ex. ru-keramiken från Norra Song.

Matbrigaden besöker en gammal trotjänare som trots sina år på nacken håller stilen och bejakar och vårdar den genuint kinesiska mattraditionen.

Inspirerad av Christer Nilssons artikel om saltutvinning bestämde sig Yuping Li att åka till Zigong och se efter hur det ser ut idag. Läs hennes lägesrapport!

I utdragen återfinns exempel på skönlitteratur, äldre historia och personliga diplomatiska insikter.

Vi önskar alla goda lässtunder i höstmörkret, men ta gärna chansen att gå på ett föredrag om Kina om du befinner dig i Skåne eller stockholmstrakten, se vår hemsida för våra föredrag! En kinarestaurang finns på de flesta orter och det behöver inte bli så dyrt även om man är flera.

Rättelse: Trots stora ansträngningar att läsa korrektur blir det tyvärr fel ibland. I FokusKina #2 2024 stavades namnet fel på författaren till artikeln ”Kan en svensk psykolog lära kineser prata?” Författarens namn ska stavas Thomas Ohlsson.

Johan Fresk och Christina Nygren
 
redaktionen@fokuskina.se